Welcome to MilkyWay@home

After driver update all gpu wu's fail


Advanced search

Message boards : Number crunching : After driver update all gpu wu's fail
Message board moderation

To post messages, you must log in.

1 · 2 · Next

AuthorMessage
ProfileWerkstatt

Send message
Joined: 19 Feb 08
Posts: 350
Credit: 132,839,297
RAC: 30,095
100 million credit badge10 year member badge
Message 57162 - Posted: 4 Feb 2013, 20:40:30 UTC

After updating to the latest CCC 13.2 Beta all GPU wu's fail:
<core_client_version>7.0.42</core_client_version>
<![CDATA[
<message>
Unzul´┐Żssige Funktion. (0x1) - exit code 1 (0x1)
</message>
<stderr_txt>
BOINC: parse gpu_opencl_dev_index 1
<search_application> milkyway_separation 1.02 Windows x86_64 double OpenCL </search_application>
Unrecognized XML in project preferences: max_gfx_cpu_pct
Skipping: 50
Skipping: /max_gfx_cpu_pct
Unrecognized XML in project preferences: allow_non_preferred_apps
Skipping: 1
Skipping: /allow_non_preferred_apps
Unrecognized XML in project preferences: nbody_graphics_poll_period
Skipping: 30
Skipping: /nbody_graphics_poll_period
Unrecognized XML in project preferences: nbody_graphics_float_speed
Skipping: 5
Skipping: /nbody_graphics_float_speed
Unrecognized XML in project preferences: nbody_graphics_textured_point_size
Skipping: 250
Skipping: /nbody_graphics_textured_point_size
Unrecognized XML in project preferences: nbody_graphics_point_point_size
Skipping: 40
Skipping: /nbody_graphics_point_point_size
BOINC GPU type suggests using OpenCL vendor 'Advanced Micro Devices, Inc.'
Error loading Lua script 'astronomy_parameters.txt': [string "number_parameters: 4..."]:1: '<name>' expected near '4'
Error reading astronomy parameters from file 'astronomy_parameters.txt'
Trying old parameters file
Using SSE4.1 path
Found 1 platform
Platform 0 information:
Name: AMD Accelerated Parallel Processing
Version: OpenCL 1.2 AMD-APP (1124.2)
Vendor: Advanced Micro Devices, Inc.
Extensions: cl_khr_icd cl_amd_event_callback cl_amd_offline_devices cl_khr_d3d10_sharing cl_khr_d3d11_sharing
Profile: FULL_PROFILE
Using device 1 on platform 0
Found 2 CL devices
Device 'Cypress' (Advanced Micro Devices, Inc.:0x1002) (CL_DEVICE_TYPE_GPU)
Driver version: 1124.2 (VM)
Version: OpenCL 1.2 AMD-APP (1124.2)
Compute capability: 0.0
Max compute units: 18
Clock frequency: 765 Mhz
Global mem size: 1073741824
Local mem size: 32768
Max const buf size: 65536
Double extension: cl_khr_fp64
Build log:
--------------------------------------------------------------------------------
"C:\Users\alex\AppData\Local\Temp\OCL29B8.tmp.cl", line 30: warning: OpenCL
extension is now part of core
#pragma OPENCL EXTENSION cl_khr_fp64 : enable
^


--------------------------------------------------------------------------------
clBuildProgram: Build failure (-11): CL_BUILD_PROGRAM_FAILURE
Error building program from source (-11): CL_BUILD_PROGRAM_FAILURE
Error creating integral program from source
Failed to calculate likelihood
<background_integral> 1.#QNAN0000000000 </background_integral>
<stream_integral> 1.#QNAN0000000000 1.#QNAN0000000000 1.#QNAN0000000000 </stream_integral>
<background_likelihood> 1.#QNAN0000000000 </background_likelihood>
<stream_only_likelihood> 1.#QNAN0000000000 1.#QNAN0000000000 1.#QNAN0000000000 </stream_only_likelihood>
<search_likelihood> 1.#QNAN0000000000 </search_likelihood>
21:30:16 (904): called boinc_finish

</stderr_txt>

Einstein works perfect.
I have reset the project, did not help.
Any ideas?
ID: 57162 · Rating: 0 · rate: Rate + / Rate - Report as offensive     Reply Quote
Link
Avatar

Send message
Joined: 19 Jul 10
Posts: 357
Credit: 16,320,358
RAC: 26
10 million credit badge9 year member badge
Message 57168 - Posted: 5 Feb 2013, 12:22:57 UTC - in response to Message 57162.  

Any ideas?

Downgrade to the driver that worked for you.
.
ID: 57168 · Rating: 0 · rate: Rate + / Rate - Report as offensive     Reply Quote
Len LE/GE

Send message
Joined: 8 Feb 08
Posts: 261
Credit: 104,050,322
RAC: 0
100 million credit badge10 year member badge
Message 57170 - Posted: 5 Feb 2013, 15:40:33 UTC

On the lunatics board there are messages about them having problems with openCL with the newest ATI drivers too. Sounds like it started with 13.1 and got real bad with 13.2.

I saw a few mw WUs throwing out warnings "line 30: warning: OpenCL extension is now part of core" but did run through with driver 1084.2 (ccc 13.1?) while you get the additional
clBuildProgram: Build failure (-11): CL_BUILD_PROGRAM_FAILURE
Error building program from source (-11): CL_BUILD_PROGRAM_FAILURE
Error creating integral program from source

with your driver 1124.2 (ccc 13.2)
ID: 57170 · Rating: 0 · rate: Rate + / Rate - Report as offensive     Reply Quote
Cliff Harding
Avatar

Send message
Joined: 2 Jul 09
Posts: 26
Credit: 5,578,525
RAC: 18,119
5 million credit badge10 year member badge
Message 57216 - Posted: 11 Feb 2013, 2:42:19 UTC

I am having a similar problem with nVidia 313.96, but I'm getting valid & invalid.

http://milkyway.cs.rpi.edu/milkyway/results.php?hostid=491386&offset=0&show_names=0&state=3&appid=


I don't buy computers, I build them!
ID: 57216 · Rating: 0 · rate: Rate + / Rate - Report as offensive     Reply Quote
Profilemg13 [HWU]
Avatar

Send message
Joined: 22 Oct 09
Posts: 5
Credit: 17,415,186
RAC: 3,727
10 million credit badge10 year member badge
Message 57393 - Posted: 1 Mar 2013, 11:14:20 UTC - in response to Message 57216.  

Boys too have the same problem with 13.2 beta drivers cat 5, cat 6 and 13.2 beta with the latest cat 13.2 beta 7, and I have no problems with 13.1.
The problem for me only this project, and other projects that use OpenCL elaborate and I have no problems such as:
DistrRTgen
POEM @ HOME
Einstein @ Home
Albert @ Home
SETI @ home
SETI @ home / Astropulse Beta

Hello everyone and good crunch.
ID: 57393 · Rating: 0 · rate: Rate + / Rate - Report as offensive     Reply Quote
TJ

Send message
Joined: 12 Aug 09
Posts: 262
Credit: 92,574,414
RAC: 0
50 million credit badge10 year member badge
Message 57490 - Posted: 12 Mar 2013, 23:57:23 UTC

Indeed Einstein@home is working for me fine too, but Milkyway not. Previous drivers gave issues with flickering screens, sometimes a window with browser maximized got complete white, or one WU stuck. Seems running for hours and needed hours more. Had to suspend it, wait and then start again. Within 2 minutes WU is ready then. So that is why I update to beta driver.

Will see is a 12.x driver will work.
Greetings from,
TJ
ID: 57490 · Rating: 0 · rate: Rate + / Rate - Report as offensive     Reply Quote
TJ

Send message
Joined: 12 Aug 09
Posts: 262
Credit: 92,574,414
RAC: 0
50 million credit badge10 year member badge
Message 57491 - Posted: 13 Mar 2013, 11:26:42 UTC - in response to Message 57490.  

Indeed Einstein@home is working for me fine too, but Milkyway not. Previous drivers gave issues with flickering screens, sometimes a window with browser maximized got complete white, or one WU stuck. Seems running for hours and needed hours more. Had to suspend it, wait and then start again. Within 2 minutes WU is ready then. So that is why I update to beta driver.

Will see is a 12.x driver will work.


On the other hand my system is now running smooth and no more flickering windows, especially in the BOINC tray. Einstein@home (my main project) runs fine as well. So I keep the beta drivers for a while, and thus no Milkyway at the moment.
Greetings from,
TJ
ID: 57491 · Rating: 0 · rate: Rate + / Rate - Report as offensive     Reply Quote
TJ

Send message
Joined: 12 Aug 09
Posts: 262
Credit: 92,574,414
RAC: 0
50 million credit badge10 year member badge
Message 57552 - Posted: 19 Mar 2013, 0:26:00 UTC

Okay I am now more then 4 hours installing and de-installing amd drivers.
The 13.1 driver does not work any more an any project. Messages are:
3/19/2013 1:16:08 AM | | ATI GPU 0: ATI Radeon HD 5800 series (Cypress) (CAL version 1.4.1741, 1024MB, 991MB available, 5440 GFLOPS peak)
3/19/2013 1:16:08 AM | | ATI GPU 1: ATI Radeon HD 5800 series (Cypress) (CAL version 1.4.1741, 1024MB, 991MB available, 5440 GFLOPS peak)
3/19/2013 1:16:08 AM | | App version needs OpenCL but GPU doesn't support it
3/19/2013 1:16:08 AM | Albert@Home | Application uses missing ATI GPU
3/19/2013 1:16:08 AM | | App version needs OpenCL but GPU doesn't support it
3/19/2013 1:16:08 AM | Einstein@Home | Application uses missing ATI GPU
3/19/2013 1:16:08 AM | | App version needs OpenCL but GPU doesn't support it
3/19/2013 1:16:08 AM | Milkyway@Home | Application uses missing ATI GPU
3/19/2013 1:16:12 AM | Milkyway@Home | Sending scheduler request: To fetch work.
3/19/2013 1:16:12 AM | Milkyway@Home | Requesting new tasks for ATI
3/19/2013 1:16:15 AM | | App version needs OpenCL but GPU doesn't support it
3/19/2013 1:16:15 AM | Milkyway@Home | Scheduler request completed: got 11 new tasks
3/19/2013 1:16:15 AM | Milkyway@Home | [error] App version uses non-existent ATI GPU
3/19/2013 1:16:15 AM | Milkyway@Home | [error] Missing coprocessor for task ps_separation_21_sSgr_1_1358941502_25162321_0; aborting
3/19/2013 1:16:15 AM | Milkyway@Home | [error] Missing coprocessor for task ps_separation_21_sSgr_1_1358941502_25162323_0; aborting
3/19/2013 1:16:15 AM | Milkyway@Home | [error] Missing coprocessor for task ps_separation_21_sSgr_1_1358941502_24699976_1; aborting
3/19/2013 1:16:15 AM | Milkyway@Home | [error] Missing coprocessor for task ps_separation_21_sSgr_1_1358941502_25162326_0; aborting
3/19/2013 1:16:15 AM | Milkyway@Home | [error] Missing coprocessor for task ps_separation_21_sSgr_1_1358941502_25162327_0; aborting
3/19/2013 1:16:15 AM | Milkyway@Home | [error] Missing coprocessor for task ps_separation_21_sSgr_1_1358941502_25162324_0; aborting
end so on and so on...

What am I doing wrong? Which version of AMD should I use?
Greetings from,
TJ
ID: 57552 · Rating: 0 · rate: Rate + / Rate - Report as offensive     Reply Quote
swiftmallard
Avatar

Send message
Joined: 18 Jul 09
Posts: 299
Credit: 303,442,173
RAC: 91
300 million credit badge10 year member badgeextraordinary contributions badge
Message 57553 - Posted: 19 Mar 2013, 0:49:12 UTC - in response to Message 57552.  

I'm using 12.8 with Win 7-64. No problems so far.
ID: 57553 · Rating: 0 · rate: Rate + / Rate - Report as offensive     Reply Quote
Profilearkayn
Avatar

Send message
Joined: 14 Feb 09
Posts: 999
Credit: 74,932,619
RAC: 0
50 million credit badge10 year member badge
Message 57558 - Posted: 19 Mar 2013, 7:15:25 UTC - in response to Message 57552.  

Okay I am now more then 4 hours installing and de-installing amd drivers.
The 13.1 driver does not work any more an any project. Messages are:
3/19/2013 1:16:08 AM | | ATI GPU 0: ATI Radeon HD 5800 series (Cypress) (CAL version 1.4.1741, 1024MB, 991MB available, 5440 GFLOPS peak)
3/19/2013 1:16:08 AM | | ATI GPU 1: ATI Radeon HD 5800 series (Cypress) (CAL version 1.4.1741, 1024MB, 991MB available, 5440 GFLOPS peak)
3/19/2013 1:16:08 AM | | App version needs OpenCL but GPU doesn't support it
3/19/2013 1:16:08 AM | Albert@Home | Application uses missing ATI GPU
3/19/2013 1:16:08 AM | | App version needs OpenCL but GPU doesn't support it
3/19/2013 1:16:08 AM | Einstein@Home | Application uses missing ATI GPU
3/19/2013 1:16:08 AM | | App version needs OpenCL but GPU doesn't support it
3/19/2013 1:16:08 AM | Milkyway@Home | Application uses missing ATI GPU
3/19/2013 1:16:12 AM | Milkyway@Home | Sending scheduler request: To fetch work.
3/19/2013 1:16:12 AM | Milkyway@Home | Requesting new tasks for ATI
3/19/2013 1:16:15 AM | | App version needs OpenCL but GPU doesn't support it
3/19/2013 1:16:15 AM | Milkyway@Home | Scheduler request completed: got 11 new tasks
3/19/2013 1:16:15 AM | Milkyway@Home | [error] App version uses non-existent ATI GPU
3/19/2013 1:16:15 AM | Milkyway@Home | [error] Missing coprocessor for task ps_separation_21_sSgr_1_1358941502_25162321_0; aborting
3/19/2013 1:16:15 AM | Milkyway@Home | [error] Missing coprocessor for task ps_separation_21_sSgr_1_1358941502_25162323_0; aborting
3/19/2013 1:16:15 AM | Milkyway@Home | [error] Missing coprocessor for task ps_separation_21_sSgr_1_1358941502_24699976_1; aborting
3/19/2013 1:16:15 AM | Milkyway@Home | [error] Missing coprocessor for task ps_separation_21_sSgr_1_1358941502_25162326_0; aborting
3/19/2013 1:16:15 AM | Milkyway@Home | [error] Missing coprocessor for task ps_separation_21_sSgr_1_1358941502_25162327_0; aborting
3/19/2013 1:16:15 AM | Milkyway@Home | [error] Missing coprocessor for task ps_separation_21_sSgr_1_1358941502_25162324_0; aborting
end so on and so on...

What am I doing wrong? Which version of AMD should I use?


My guess is you are using 7.0.28, which has a bug in OpenCL detection.

They are getting close to releasing a new featured build, and 7.0.56 is the current test version.
http://boinc.berkeley.edu/dl/?C=M;O=D
ID: 57558 · Rating: 0 · rate: Rate + / Rate - Report as offensive     Reply Quote
TJ

Send message
Joined: 12 Aug 09
Posts: 262
Credit: 92,574,414
RAC: 0
50 million credit badge10 year member badge
Message 57559 - Posted: 19 Mar 2013, 8:27:59 UTC


My guess is you are using 7.0.28, which has a bug in OpenCL detection.


You are right but I have crunched 1000's of WU for both Einstein and Milkyway with this version.
Greetings from,
TJ
ID: 57559 · Rating: 0 · rate: Rate + / Rate - Report as offensive     Reply Quote
TJ

Send message
Joined: 12 Aug 09
Posts: 262
Credit: 92,574,414
RAC: 0
50 million credit badge10 year member badge
Message 57560 - Posted: 19 Mar 2013, 9:17:28 UTC

Okay this morning again several hours updating AMD stuff. Version 10 and 12 installed no joy, even extra errors on my systems with graphics and display.
Installing and re-installing is bad for windows as well.
I have eventually installed AMD 13.3 beta and now my displays are stable, no flickering and Einstein@home is running the OpenCL.
Milyway not they error out immediately.
Well Einstein@home is my main project, thus until fixed no more Milkyway for the AMD rig.
Greetings from,
TJ
ID: 57560 · Rating: 0 · rate: Rate + / Rate - Report as offensive     Reply Quote
Profilemikey
Avatar

Send message
Joined: 8 May 09
Posts: 2303
Credit: 393,210,677
RAC: 36,494
300 million credit badge10 year member badgeextraordinary contributions badge
Message 57561 - Posted: 19 Mar 2013, 11:34:12 UTC - in response to Message 57560.  

Okay this morning again several hours updating AMD stuff. Version 10 and 12 installed no joy, even extra errors on my systems with graphics and display.
Installing and re-installing is bad for windows as well.
I have eventually installed AMD 13.3 beta and now my displays are stable, no flickering and Einstein@home is running the OpenCL.
Milyway not they error out immediately.
Well Einstein@home is my main project, thus until fixed no more Milkyway for the AMD rig.


What OS are you using? If you are using XP you CAN NOT go beyond version 12.1 as OpenCL support for XP was dropped after that. See this page http://www.hal6000.com/seti/boinc_ati_gpu_cheat_sheet.htm which has the download links at the bottom of it.
ID: 57561 · Rating: 0 · rate: Rate + / Rate - Report as offensive     Reply Quote
TJ

Send message
Joined: 12 Aug 09
Posts: 262
Credit: 92,574,414
RAC: 0
50 million credit badge10 year member badge
Message 57586 - Posted: 21 Mar 2013, 9:48:16 UTC - in response to Message 57561.  

Okay this morning again several hours updating AMD stuff. Version 10 and 12 installed no joy, even extra errors on my systems with graphics and display.
Installing and re-installing is bad for windows as well.
I have eventually installed AMD 13.3 beta and now my displays are stable, no flickering and Einstein@home is running the OpenCL.
Milyway not they error out immediately.
Well Einstein@home is my main project, thus until fixed no more Milkyway for the AMD rig.


What OS are you using? If you are using XP you CAN NOT go beyond version 12.1 as OpenCL support for XP was dropped after that. See this page http://www.hal6000.com/seti/boinc_ati_gpu_cheat_sheet.htm which has the download links at the bottom of it.

Win7 x64 ultimate
Greetings from,
TJ
ID: 57586 · Rating: 0 · rate: Rate + / Rate - Report as offensive     Reply Quote
Profilemikey
Avatar

Send message
Joined: 8 May 09
Posts: 2303
Credit: 393,210,677
RAC: 36,494
300 million credit badge10 year member badgeextraordinary contributions badge
Message 57587 - Posted: 21 Mar 2013, 11:09:22 UTC - in response to Message 57586.  

Okay this morning again several hours updating AMD stuff. Version 10 and 12 installed no joy, even extra errors on my systems with graphics and display.
Installing and re-installing is bad for windows as well.
I have eventually installed AMD 13.3 beta and now my displays are stable, no flickering and Einstein@home is running the OpenCL.
Milyway not they error out immediately.
Well Einstein@home is my main project, thus until fixed no more Milkyway for the AMD rig.


What OS are you using? If you are using XP you CAN NOT go beyond version 12.1 as OpenCL support for XP was dropped after that. See this page http://www.hal6000.com/seti/boinc_ati_gpu_cheat_sheet.htm which has the download links at the bottom of it.


Win7 x64 ultimate


Most of my pc's use that too! I am still using version 13.1 though, no gaming for me so no need to upgrade very often.
ID: 57587 · Rating: 0 · rate: Rate + / Rate - Report as offensive     Reply Quote
TJ

Send message
Joined: 12 Aug 09
Posts: 262
Credit: 92,574,414
RAC: 0
50 million credit badge10 year member badge
Message 57602 - Posted: 21 Mar 2013, 23:22:55 UTC - in response to Message 57587.  

I did try to re-install 13.1 again for several times, as an update, as clean install with first removing, booting and such, but then the message that opencl app was missing. I give in, Windows and AMD win this time.
Next time Linux and nVidia.
Greetings from,
TJ
ID: 57602 · Rating: 0 · rate: Rate + / Rate - Report as offensive     Reply Quote
Profilemikey
Avatar

Send message
Joined: 8 May 09
Posts: 2303
Credit: 393,210,677
RAC: 36,494
300 million credit badge10 year member badgeextraordinary contributions badge
Message 57605 - Posted: 22 Mar 2013, 12:14:39 UTC - in response to Message 57602.  

I did try to re-install 13.1 again for several times, as an update, as clean install with first removing, booting and such, but then the message that opencl app was missing. I give in, Windows and AMD win this time.
Next time Linux and nVidia.


Yeah for some reason Windows uninstallers are HORRIBLE!! There is a program called Driver Sweeper that can help, it is available here:
http://downloads.guru3d.com/Guru3D---Driver-Sweeper-%28Setup%29-download-1655.html

But sometimes you just need to go thru the Registry to get rid of it all! If you have never played with the Registry before you may want to leave it alone, your WHOLE Windows installation can be destroyed if you do it wrong!!
ID: 57605 · Rating: 0 · rate: Rate + / Rate - Report as offensive     Reply Quote
ProfileWerkstatt

Send message
Joined: 19 Feb 08
Posts: 350
Credit: 132,839,297
RAC: 30,095
100 million credit badge10 year member badge
Message 57610 - Posted: 22 Mar 2013, 16:55:05 UTC

Hi,
THX for all the answers.
I will not downgrade to older drivers since other projects are much faster with the new drivers. I expected also an increase of the crunching speed here. The truth is, only 20% of the wu's finish without errors.
AMD spends much efford to increase the efficiency of the driver; 2 of the last 3 driver updates resulted in an increase of the performance, more expected.
I will come back from time to time and check what's going on.

ID: 57610 · Rating: 0 · rate: Rate + / Rate - Report as offensive     Reply Quote
Profilemikey
Avatar

Send message
Joined: 8 May 09
Posts: 2303
Credit: 393,210,677
RAC: 36,494
300 million credit badge10 year member badgeextraordinary contributions badge
Message 57615 - Posted: 22 Mar 2013, 17:25:19 UTC - in response to Message 57610.  

Hi,
THX for all the answers.
I will not downgrade to older drivers since other projects are much faster with the new drivers. I expected also an increase of the crunching speed here. The truth is, only 20% of the wu's finish without errors.
AMD spends much efford to increase the efficiency of the driver; 2 of the last 3 driver updates resulted in an increase of the performance, more expected.
I will come back from time to time and check what's going on.


Both AMD and Nvidia update their drivers to make it better for gamers not crunchers. We crunchers benefit when the tweaks they make purely by chance benefit us. Their user base is gamers not crunchers. Look at the PS3 by Sony, they let people use a boot disk and crunch, until they decided it wasn't to their benefit. Then they said if someone does that they can never connect to the Sony gaming site anymore, and 99% of the people stopped crunching with them. We crunchers are a small offshoot of the gpu and cpu industry and few companies even know we exist. Yes Nvidia helped Seti create the first gpu drivers for Boinc, but it was purely at Seti's request and ONLY for Seti. Seti then shared what they learned and the other projects hoped on board.
ID: 57615 · Rating: 0 · rate: Rate + / Rate - Report as offensive     Reply Quote
ProfileTex1954

Send message
Joined: 22 Apr 11
Posts: 61
Credit: 897,895,223
RAC: 1,209
500 million credit badge8 year member badgeextraordinary contributions badge
Message 57717 - Posted: 29 Mar 2013, 19:01:33 UTC
Last modified: 29 Mar 2013, 19:05:49 UTC

For Windoze 7/8 64b, we use the 13-1_vista_win7_win8_64_dd_c-cc_whql--opencl-12.4.exe that can be downloaded at http://www.DarkRyder.com at the bottom-right of the main page.

This driver is a fusion of the modules, the 12.4 OpenCL and the latest other stuff.

Darkryder and I are editors at the www.overclock.net BOINC Team

Works great for us!

8-)

PS: 13.3 beta crashes everything.... Also, use Driver Sweeper and Driver Fusion to clean the who old install after a normal install/reboot process.
ID: 57717 · Rating: 0 · rate: Rate + / Rate - Report as offensive     Reply Quote
1 · 2 · Next

Message boards : Number crunching : After driver update all gpu wu's fail

©2020 Astroinformatics Group