Welcome to MilkyWay@home

Updated GPU Requirements


Advanced search

Message boards : Number crunching : Updated GPU Requirements
Message board moderation

To post messages, you must log in.

Previous · 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 . . . 8 · Next

AuthorMessage
David

Send message
Joined: 8 Mar 14
Posts: 8
Credit: 10,100,868
RAC: 0
10 million credit badge5 year member badge
Message 61754 - Posted: 22 May 2014, 10:17:42 UTC - in response to Message 61752.  

Intel core 2 duo 8400, both running 100%, 70 deg. C. On the processes tab of task manager the CPU both read 49. priority is low - should i change that?
ID: 61754 · Rating: 0 · rate: Rate + / Rate - Report as offensive     Reply Quote
Helix Von Smelix

Send message
Joined: 5 Oct 07
Posts: 15
Credit: 24,976,351
RAC: 97,129
20 million credit badge10 year member badge
Message 61755 - Posted: 22 May 2014, 15:31:02 UTC - in response to Message 61754.  

only use one CPU, and report back (Y)
ID: 61755 · Rating: 0 · rate: Rate + / Rate - Report as offensive     Reply Quote
David

Send message
Joined: 8 Mar 14
Posts: 8
Credit: 10,100,868
RAC: 0
10 million credit badge5 year member badge
Message 61756 - Posted: 22 May 2014, 16:08:09 UTC - in response to Message 61755.  

OK so I set affinity to core 0 for both MWAH processes. now system idle is 50%, and each process is using 25% of cpu as shown in task manager. The GPU is still only showing very low core load(0-5% or so)

maybe I am not doing something right still...
ID: 61756 · Rating: 0 · rate: Rate + / Rate - Report as offensive     Reply Quote
Helix Von Smelix

Send message
Joined: 5 Oct 07
Posts: 15
Credit: 24,976,351
RAC: 97,129
20 million credit badge10 year member badge
Message 61758 - Posted: 22 May 2014, 17:36:19 UTC - in response to Message 61756.  
Last modified: 22 May 2014, 17:42:32 UTC

i would have set the max cpu usage to 50% in preferences. Well, i set to 98%, as the next time you get a WU it goes back to any CPU. Anyhoo, you haven't installed BOINC as a service have you?

Try MSI afterburner and see what that says about core usage, as your time don't look to bad.
ID: 61758 · Rating: 0 · rate: Rate + / Rate - Report as offensive     Reply Quote
Helix Von Smelix

Send message
Joined: 5 Oct 07
Posts: 15
Credit: 24,976,351
RAC: 97,129
20 million credit badge10 year member badge
Message 61759 - Posted: 22 May 2014, 18:20:52 UTC - in response to Message 61758.  

Quick question, why do you have two MWAH proccesses running?
ID: 61759 · Rating: 0 · rate: Rate + / Rate - Report as offensive     Reply Quote
[TA]Assimilator1
Avatar

Send message
Joined: 22 Jan 11
Posts: 360
Credit: 42,251,766
RAC: 529
30 million credit badge8 year member badgeextraordinary contributions badge
Message 61760 - Posted: 22 May 2014, 19:35:17 UTC

Yea personally I wouldn't bother crunching MW@H on the CPU if I was crunching it on the GPU (at least once you've got the GPU load sorted), I'd use 1 CPU core on another project. But each to their own :).
Team AnandTech - SETI@H, Muon1 DPAD, F@H, MW@H, A@H, LHC@H, POGS, R@H, Einstein@H, DHEP.

Main rig - i7 4930k @4.1 GHz, RX 580 8 GB, 16 GB DDR3 1866, Win 7 64bit
2nd rig - Q9550 @3.6 GHz, HD 7870 XT 3GB(DS), 8 GB DDR2 1066, Win 7 64bit
ID: 61760 · Rating: 0 · rate: Rate + / Rate - Report as offensive     Reply Quote
David

Send message
Joined: 8 Mar 14
Posts: 8
Credit: 10,100,868
RAC: 0
10 million credit badge5 year member badge
Message 61761 - Posted: 22 May 2014, 21:14:01 UTC - in response to Message 61760.  

I think there are 2 MWAH tasks running by default? an dmy core usage seems to be close to 100%.

I think i have figured something out - the program i use to monitor comp temps, usage, fans, etc, is called "open hardware monitor" it has a graphing function. when i leave the comp alone, and then come back to it, i believe that the gpu is in 100% use, which abruptly goes to 0%. i see this on the graph. so maybe it is a server/controller issue, and the 2 comps act differently on the same project because of the different operating systems - XP vs. 8.1?

anyway, i am just in this game for the fun of it, and i enjoy trying to tweak the systems - although the picture remains quite murky for me, i think that maybe i am learning something about the comps. i need to do some more formal study at a far more basic level before i can really understand wth is going on. but i do appreciate the comments...
ID: 61761 · Rating: 0 · rate: Rate + / Rate - Report as offensive     Reply Quote
[TA]Assimilator1
Avatar

Send message
Joined: 22 Jan 11
Posts: 360
Credit: 42,251,766
RAC: 529
30 million credit badge8 year member badgeextraordinary contributions badge
Message 61762 - Posted: 22 May 2014, 22:20:56 UTC - in response to Message 61761.  

I think there are 2 MWAH tasks running by default? an dmy core usage seems to be close to 100%.

I think i have figured something out - the program i use to monitor comp temps, usage, fans, etc, is called "open hardware monitor" it has a graphing function. when i leave the comp alone, and then come back to it, i believe that the gpu is in 100% use, which abruptly goes to 0%. i see this on the graph.


Ah, that's it then, you haven't checked 'use GPU whilst computer is in use'! ;)
BOINC> tools> computing preferences> processor usage> check 'use GPU...'.

Now it should run all the time :)

Team AnandTech - SETI@H, Muon1 DPAD, F@H, MW@H, A@H, LHC@H, POGS, R@H, Einstein@H, DHEP.

Main rig - i7 4930k @4.1 GHz, RX 580 8 GB, 16 GB DDR3 1866, Win 7 64bit
2nd rig - Q9550 @3.6 GHz, HD 7870 XT 3GB(DS), 8 GB DDR2 1066, Win 7 64bit
ID: 61762 · Rating: 0 · rate: Rate + / Rate - Report as offensive     Reply Quote
David

Send message
Joined: 8 Mar 14
Posts: 8
Credit: 10,100,868
RAC: 0
10 million credit badge5 year member badge
Message 61768 - Posted: 23 May 2014, 10:15:14 UTC - in response to Message 61762.  

One small little check box! Thanks.

https://www.youtube.com/watch?v=WZEJ4OJTgg8
ID: 61768 · Rating: 0 · rate: Rate + / Rate - Report as offensive     Reply Quote
Profilemikey
Avatar

Send message
Joined: 8 May 09
Posts: 2240
Credit: 292,509,408
RAC: 1,191,477
200 million credit badge10 year member badgeextraordinary contributions badge
Message 61770 - Posted: 23 May 2014, 11:38:00 UTC - in response to Message 61768.  

One small little check box! Thanks.

https://www.youtube.com/watch?v=WZEJ4OJTgg8


You should STILL leave one cpu core free just to keep the gpu fed and running at top speed. The gpu can produce over 10 times as much work and credits per day then a single cpu core can. Do it by changing the setting in Boinc Manager, Tools, Computing preferences, processor usage tab, then near the bottom it says "On multiprocessor systems, use at most [xx] & of the processors (0 means ignore this setting)". Change the numbers in the box to 99, that way it will use one less then the total number of cpu cores to keep the gpu fed. This number works for all systems to keep a single cpu core free for use by the gpu. Be sure to click the "OK" box at the bottom to save the settings. This is a pc by pc setting, so if you have multiple pc's you can use this on the ones with gpu's in them, and not use it on ones that don't have gpu's in them, but you must do it manually on each one.
ID: 61770 · Rating: 0 · rate: Rate + / Rate - Report as offensive     Reply Quote
David

Send message
Joined: 8 Mar 14
Posts: 8
Credit: 10,100,868
RAC: 0
10 million credit badge5 year member badge
Message 61775 - Posted: 24 May 2014, 15:42:40 UTC - in response to Message 61770.  

done! thanks - my averages are climbing to where i think they should be.
ID: 61775 · Rating: 0 · rate: Rate + / Rate - Report as offensive     Reply Quote
Profilemikey
Avatar

Send message
Joined: 8 May 09
Posts: 2240
Credit: 292,509,408
RAC: 1,191,477
200 million credit badge10 year member badgeextraordinary contributions badge
Message 61778 - Posted: 25 May 2014, 10:29:29 UTC - in response to Message 61775.  

done! thanks - my averages are climbing to where i think they should be.


No problem, if they hadn't been climbing then it would have been okay to go back to not leaving one free. By them climbing you now know the gpu was waiting for cpu time to keep it running at full speed.
ID: 61778 · Rating: 0 · rate: Rate + / Rate - Report as offensive     Reply Quote
[TA]Assimilator1
Avatar

Send message
Joined: 22 Jan 11
Posts: 360
Credit: 42,251,766
RAC: 529
30 million credit badge8 year member badgeextraordinary contributions badge
Message 61779 - Posted: 25 May 2014, 14:26:54 UTC - in response to Message 61778.  

Yea & he should see a cut in WU times too :).
Team AnandTech - SETI@H, Muon1 DPAD, F@H, MW@H, A@H, LHC@H, POGS, R@H, Einstein@H, DHEP.

Main rig - i7 4930k @4.1 GHz, RX 580 8 GB, 16 GB DDR3 1866, Win 7 64bit
2nd rig - Q9550 @3.6 GHz, HD 7870 XT 3GB(DS), 8 GB DDR2 1066, Win 7 64bit
ID: 61779 · Rating: 0 · rate: Rate + / Rate - Report as offensive     Reply Quote
ProfileJozef J

Send message
Joined: 4 Mar 10
Posts: 62
Credit: 593,992,391
RAC: 0
500 million credit badge9 year member badgeextraordinary contributions badge
Message 61886 - Posted: 12 Jun 2014, 16:32:31 UTC

on my radeon R9 290-wrote BOINC project manager-of the cards is not supported .. why?
ID: 61886 · Rating: 0 · rate: Rate + / Rate - Report as offensive     Reply Quote
[TA]Assimilator1
Avatar

Send message
Joined: 22 Jan 11
Posts: 360
Credit: 42,251,766
RAC: 529
30 million credit badge8 year member badgeextraordinary contributions badge
Message 61887 - Posted: 12 Jun 2014, 21:52:24 UTC - in response to Message 61886.  

A? Sorry I don't understand what you just said.......
Team AnandTech - SETI@H, Muon1 DPAD, F@H, MW@H, A@H, LHC@H, POGS, R@H, Einstein@H, DHEP.

Main rig - i7 4930k @4.1 GHz, RX 580 8 GB, 16 GB DDR3 1866, Win 7 64bit
2nd rig - Q9550 @3.6 GHz, HD 7870 XT 3GB(DS), 8 GB DDR2 1066, Win 7 64bit
ID: 61887 · Rating: 0 · rate: Rate + / Rate - Report as offensive     Reply Quote
Profilemikey
Avatar

Send message
Joined: 8 May 09
Posts: 2240
Credit: 292,509,408
RAC: 1,191,477
200 million credit badge10 year member badgeextraordinary contributions badge
Message 61889 - Posted: 13 Jun 2014, 11:58:09 UTC - in response to Message 61887.  
Last modified: 13 Jun 2014, 11:58:26 UTC

A? Sorry I don't understand what you just said.......


I think he is asking why his AMD R290 won't work here.
ID: 61889 · Rating: 0 · rate: Rate + / Rate - Report as offensive     Reply Quote
Un4given

Send message
Joined: 14 Feb 09
Posts: 19
Credit: 55,532,709
RAC: 24,597
50 million credit badge10 year member badgeextraordinary contributions badge
Message 62018 - Posted: 5 Jul 2014, 23:51:13 UTC
Last modified: 5 Jul 2014, 23:53:44 UTC

As of late I'm noticing that I'm not getting any MW@H tasks. The system is responding, "Not requesting tasks: don't need"

Anyone have any idea why this is happening? I've rarely ever had an issue getting tasks from MW@H. SETI is the only task I have scheduled for CPU and GPU, but as of late, I'm only getting SETI CPU tasks.
ID: 62018 · Rating: 0 · rate: Rate + / Rate - Report as offensive     Reply Quote
Profilemikey
Avatar

Send message
Joined: 8 May 09
Posts: 2240
Credit: 292,509,408
RAC: 1,191,477
200 million credit badge10 year member badgeextraordinary contributions badge
Message 62019 - Posted: 6 Jul 2014, 10:47:30 UTC - in response to Message 62018.  
Last modified: 6 Jul 2014, 10:51:06 UTC

As of late I'm noticing that I'm not getting any MW@H tasks. The system is responding, "Not requesting tasks: don't need"

Anyone have any idea why this is happening? I've rarely ever had an issue getting tasks from MW@H. SETI is the only task I have scheduled for CPU and GPU, but as of late, I'm only getting SETI CPU tasks.


Couple of thing...1st check the percentage for each project, if Seti is at 100% and MW is at 10% then that is at least part of the problem. Do this in Boinc Manager, just double click it and then click on the projects tab, or on each project website.

2nd how long do the Seti units take to run, if your cache is small and the units are taking a long time then the MW units won't fit into your cache schedule right now. Given time Boinc will switch and run more MW units, but this can take some time as the formula is not a simple one.

And 3rd are you leaving a cpu core free to feed the gpu? If not try that and see if the gpu units finish faster, the number in the Boinc Manager about how much cpu a gpu unit uses is grossly misleading, only doing an actual test will let you know for sure. A gpu can easily get 10 times the credits of a single cpu core, meaning you do more crunching, so if it helps the gpu run faster it is a good thing.
ID: 62019 · Rating: 0 · rate: Rate + / Rate - Report as offensive     Reply Quote
Un4given

Send message
Joined: 14 Feb 09
Posts: 19
Credit: 55,532,709
RAC: 24,597
50 million credit badge10 year member badgeextraordinary contributions badge
Message 62028 - Posted: 9 Jul 2014, 22:43:17 UTC - in response to Message 62019.  

Yes, I always leave at least one core free to handle GPU load, and nothing has changed. I just started noticing that I wasn't getting any MW units. I still get lots of SETI units, but they are all CPU only. The only project I can get to pull any GPU units is Colatz.

I may have to completely remove BOIC and reinstall it and see if that helps.
ID: 62028 · Rating: 0 · rate: Rate + / Rate - Report as offensive     Reply Quote
ProfileJozef J

Send message
Joined: 4 Mar 10
Posts: 62
Credit: 593,992,391
RAC: 0
500 million credit badge9 year member badgeextraordinary contributions badge
Message 62138 - Posted: 8 Aug 2014, 15:24:24 UTC

Do you plan to do apps for Radeon 290..?
ID: 62138 · Rating: 0 · rate: Rate + / Rate - Report as offensive     Reply Quote
Previous · 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 . . . 8 · Next

Message boards : Number crunching : Updated GPU Requirements

©2019 Astroinformatics Group